ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  Επίσκεψη στη Δράκεια
   40 μαθητές της Δευτέρας Τάξης του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας βρέθηκαν στη Δράκεια, το μαρτυρικό χωριό της περιοχής μας, λίγο πριν τον εορτασμό της επετείου του 1940. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας και με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Χατζή Μαρία, Σπυροπούλου Ασπασία και Σωτηροπούλου Κερασίνα.
    Στόχος μας ήταν να επισκεφτούμε το περιεκτικό και τόσο ενδιαφέρον μουσείο ιστορικής μνήμης της Δράκειας, αλλά και το λαογραφικό, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο γνώση του παρελθόντος του τόπου μας. Και ήταν πράγματι εύκολο να κατανοήσουν πως τα εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος δεν συνιστούν απλώς ιστορική αφήγηση, αλλά είναι το ζωντανό παρελθόν – και το παρόν ακόμα  – ενός τόπου που τα έζησε με τον χειρότερο τρόπο.
    Τα παιδιά βρέθηκαν στο ίδιο ιστορικό καφενείο, όπου οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει τους μελλοθάνατους άντρες του χωριού 73 χρόνια πριν. Οι παραστατικές αφηγήσεις των ξεναγών μας Γκαραγκούνη Καλλιόπης και Κουτή Γιάννη αναβίωσαν μπροστά στα μάτια μας την πορεία θανάτου των μαρτύρων του 1943. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως ήταν ότι οι μαθητές, περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού, συναντήθηκαν με κατοίκους ? πρωταγωνιστές των γεγονότων που από τύχη επιβίωσαν από τον θάνατο τότε, συζήτησαν μαζί τους και άκουσαν εντυπωσιασμένοι τις οδυνηρές εμπειρίες των νεανικών τους χρόνων.
    Τόσο ο χώρος, το μαρτυρικό χωριό της Δράκειας, όσο και ο χρόνος της επίσκεψής μας, δυο μέρες πριν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, κυρίως όμως ο κρύος, βροχερός και ομιχλώδης καιρός συντέλεσαν σημαντικά στο να μεταφερθούμε νοερά στις τραγικές μέρες του Δεκεμβρίου του 43 και να συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο τυχεροί είμαστε όσοι δεν έχουμε ζήσει ποτέ μέχρι σήμερα την αγωνία του πολέμου.