Τα φύλα στην Λογοτεχνία

ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

external image title_photo_writers.gif

Jane Austen
Η Jane Austen (1775-1817) υπήρξε από τις πιο γνωστές συγγραφείς των αρχών του 19ου αιώνα.

Εικόνα:Charlotte Bront? 2.jpg
Η Σαρλότ Μπροντέ (21 Απριλίου 1816-31 Μαρτίου 1855) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας. Μεγάλη επιτυχία κι αναγνώριση τής έφερε η «Τζέιν Έιρ». Όλα τα έργα της χαρακτηρίζονται από έντονο ρομαντισμό και λυρισμό και είναι κυρίως εμπνευσμένα από τις προσωπικές της εμπειρίες.

external image photo_yliko_8_clip_image006.jpg
Mary Ann Evans (George Elliot) 1819 ? 1880.
Βικτοριανή συγγραφέας γνωστή για τις ψυχολογικές νουβέλες της.

alt text
Βιρτζίνια Γουλφ
Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1882.Ανέπτυξε δημιουργική δραστηριότητα στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ομάδας του Bloomsbury, με πολλούς από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής της, και το συγγραφικό της έργο την καθιέρωσε ως κεντρική μορφή του φεμινισμού και του μοντερνισμού.

Πηγήhttp://pedia.elogos.gr


Picture of DeBeauvoir
Η Simone De Beauvoir 1908 ? 1986 υπήρξε διάσημη γαλλίδα φιλόσοφος και συγγραφέας γνωστή κυρίως για το φεμινιστικό της έργο. Το 1949 δημοσίευσε το έργο της «The second sex», ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα φεμινιστικά έργα.
http://www.trincoll.edu/depts/phil/philo/phils/beauvoir.html

Εικόνα:Μουτζάν.jpgΕλισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (το όνομά της παραδί-δεται επίσης ως Μουτσάν ή Μουτσά, Ζάκυνθος 1801-1832). Είναι μία από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς. Το γνωστότερο έργο της είναι η Αυτοβιογραφία της, ενώ από τα υπόλοιπα έργα της (θεατρικά έργα και ποιήματα) έχουν σωθεί ελάχιστα.
Πηγήhttp://el.wikipedia.org

external image photo_yliko_8_clip_image013.jpg
Γεωργία Σάνδη (πορτραίτο του Ναντάρ).
Η Amantine-Aurore-Lucile Dupin, αργότερα Βαρόνη Ντουντεβάντ (Dudevant) (1804 – 1876) ήταν Γαλλίδα μυθιστο-ριογράφος και πρώιμη φεμινίστρια (προ της επινόησης του όρου) που συνέγραφε με το συγγραφικό ψευδώνυμο Γεωργία Σάνδη (George Sand).
Πηγήhttp://el.wikipedia.org

external image photo_yliko_8_clip_image015.jpg
Πηνελόπη Δέλτα
Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε κατ’ εξοχήν λογοτεχνία για παιδιά (διηγήματα, ιστορικά αφηγήματα, παραμύθια), καθώς και μελετήματα που αφορούσαν κυρίως σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Αλεξίου ΈλληΑλεξίου Έλλη 
Η πεζογράφος Έλλη Αλεξίου, από τις σπουδαιότερες του αιώνας μας, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1894. Το έργο της Αλεξίου είναι πολύπλευρο και πολυτάλαντο και καλύπτει πολλούς τόμους.

Πηγή: Σειρά των εκδόσεων Σοκόλη για την Νεοελληνική Πεζογραφία
Μέλπω Αξιώτη (1905-1973) Το έργο της Μέλπως Αξιώτη τοποθετείται στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας του μεσοπολέμου. Η γραφή της επηρεάστηκε από τις νεωτεριστικές τάσεις της γενιάς του Τριάντα (ιδιαίτερα από την τεχνική του εσωτερικού μονολόγου), το ρεύμα του σουρεαλισμού, την εμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, την ένταξή της στο κομμουνιστικό κόμμα.
Πηγήhttp://book.culture.gr

external image photo_yliko_8_clip_image020.jpg
Διδώ Σωτηρίου, γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος και δούλεψε στα περιοδικά «Νέος Κόσμος» και «Γυναίκα» ενώ ήταν αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».
Πηγέςwww.ert.gr/ http://pedia.elogos.gr

external image photo_yliko_8_clip_image022.jpgΚική Δημουλά

Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Στα γράμματα πρωτοεμφα-νίστηκε το 1952 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα» που μετά από λίγο την απέσυρε η ίδια από την κυκλοφορία. Παντρεμένη με τον ποιητή Άθω Δημουλά από το 1954 και μητέρα δύο παιδιών, εξέδωσε έκτοτε εννέα ποιητικές συλλογές. Μέρος του έργου της έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Σουηδικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Πηγή: http://www.greece2001.gr/writers/KikiDimoula.html


external image photo_yliko_8_clip_image023.jpg

Η Ζωρζ Σαρρή είναι ελληνίδα συγγραφέας κυρίως παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το μυθιστόρημα Τα Χέγια.
Πηγέςhttp://el.wikipedia.org
http://www.greece2001.gr/writers/photos/small/SARI1.jpg

 


external image photo_yliko_8_clip_image025.jpg

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939.Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης. Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά. Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες σε όλο τον κόσμο.
                                              Πηγήhttp://www.greece2001.gr

external image photo_yliko_8_clip_image026.jpgΗ Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Τα παιδικά της βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ-σέλλερ και έχει μεταφραστεί σε γλώσσες.
Πηγήhttp://www.greece2001.gr/writers/AlkiZei.html 

external image photo_yliko_8_clip_image029.jpgΕυγενία Φακίνου
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1945. Το 1975 δημιούργησε το «αντικειμενοθέατρο» Ντενεκεδούπολη (ένα πρωτότυπο κουκλοθέατρο από πεταμένα αντικείμενα, κυρίως ντενεκε-δάκια), που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά και εξακολουθεί να παίζεται από θιάσους και σχολεία. Έγραψε και εικονογρά-φησε 17 παιδικά βιβλία, που έχουν κυκλοφορήσει σε 300.000 αντίτυπα.
Πηγήhttp://www.greece2001.gr

external image photo_yliko_8_clip_image028.jpgΑγγελική Βαρελλά
Η συγγραφέας που ξέρει να γράφει με χιούμορ. Τα έργα που την έχουν κάνει μια από τις σημαντικότερες παρουσίες της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας έχουν κυρίως να κάνουν με θέματα μιας καυτής καθημερινότητας (οικολογία, Βία κλπ). Παράλληλα όμως είναι μια συγγραφέας που λατρεύει την ιστορία του τόπου μας. Μάνος Κοντολέων.
Συγγραφέας, Κριτικός παιδικής λογοτεχνίας. Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, 
καλοκαίρι 1994
Πηγήhttp://www.greece2001.gr/writers/AggelikiVarela.html


external image photo_yliko_8_clip_image031.jpg
Η Μάρω Δούκα γεννήθηκε τον Γενάρη του 1947 στα Χανιά. Σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπι-στήμιο. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Άρχισε να γράφει από το 1969. Το πρώτο της βιβλίο το εξέδωσε το 1974. Κείμενά της, διηγήματα και επιφυλλίδες έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες.
                                                              Πηγή:
 http://www.greece2001.gr/writers/MaroDouka.html

external image photo_yliko_8_clip_image032.jpg
Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά της Κρήτης από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε Νομικά. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το σκίτσο και την εικο-νογράφηση. Το μυθιστόρημα της «Μικρά Αγγλία» ήταν υπο-ψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο και το βραβείο Balkanika.
Πηγή:http://www.greece2001.gr/writers/IoannaKaristiani.html


external image photo_yliko_8_clip_image033.jpgΡέα Γαλανάκη
Βραβευμένη με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» αλλά και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.«Δεν υπάρχει ανδρική και γυναικεία λογοτεχνία. Υπάρχει καλή, μέτρια και κακή λογοτεχνία. Καμία άλλη διάκριση!»
Πηγήwww.elogos.gr/interview/ interview0010.htm