ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχολικό έτος 2014 – 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 15 ΜΑΪΟΥ 2015

Από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Μαΐου με τη λήξη του σχολικού έτους 2014 – 2015 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και στην Παραλία του Βόλου εκδηλώσεις με παρουσιάσεις Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, εκθέσεις εικαστικών έργων και Τεχνολογίας, εσωτερικά πρωταθλήματα, μουσική και ανέβασμα θεατρικής παράστασης:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 

ekdilwsi paralia volouΣυμμετοχή του μουσικού σχήματος του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας στην τελετή λήξης των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας 2015: «Το Σχολείο Δημιουργεί» στην Παραλία του Βόλου με 20 μαθητές και υπεύθυνη την μουσικό Μαρία Λαγού. 

ΑΝΕΒΑΣΜΑ θΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Afisa Skiaxtro (small)2Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρουσίασε το έργο: «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά, την Τρίτη 12 Μαΐου 2014 για τους μαθητές του σχολείου και την Τετάρτη 13 Μαΐου 2014, ώρα 7:00 μ.μ. για τους γονείς και το ευρύτερο κοινό στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου.
Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές: ΠΑΠΑΓΑΛΟΣΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΣΤΗΣ: Βασίλης Στεργιόπουλος, Β4, ΚΥΡΑ-ΔΙΚΑΝΟ: Χριστίνα Κονάκη, Γ2, ΣΚΙΑΧΤΡΟ: Χριστίνα Ρέππου, Γ3, ΤIΤΙΒΟΥΗ: Ιωάννα Αρτεμισίου, Β1, ΤΣΙΛΙΒΗΘΡΑΣ: Ευθυμία Πολυχρόνη, Α4, ΤΕΡΤΙΠΗΣ: Κατερίνα Μποτίλα, Β2, ΤIΤΙΒΟΥΕ: Αργυρώ Πλαστάρα, Α4, ΘΕΙΑ-ΜΠΑΡΟΥΤΑ: Δήμητρα Τάσιου, Β4, ΚΥΡΑ-ΣΦΕΝΤΟΝΑ: Ευθυμία Πολυχρόνη, Α4, ΑΡΧΙΔΙΚΑΣΤΗΣ: Ηλιάνα Τζάερλη, Β4, ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ: Αθηνά Δασκαλά, Γ1, ΕΝΟΡΚΟΙ: Κατερίνα Μποτίλα, Ιωάννα Αρτεμισίου, Ευθυμία Πολυχρόνη, ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ: Χρυσόστομος Σμυρλής, Β4.
scarecrow's dreamΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας: Ελένη Χατζηδημητρίου, Φιλόλογος, Ευθύμιος Γεωργούσης, Θεολόγος, Σπύρος Μόσιος, Οικιακής Οικονομίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

music event 2015Την Τρίτη 12 Μαΐου 2015, μετά το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης, πραγματοποιήθηκε σχολική μουσική γιορτή του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας. Την χορωδία διηύθυνε η μουσικός του σχολείου μας, Μαρία Λαγού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

plants Botana

1. «Καλλιέργεια φυτών και βοτάνων στην αυλή ενός αειφόρου σχολείου»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΙΟΝΤΖΗ

Salt Antofagasta

2. «Αυτό το Αλάτι της Αλατιέρας εγώ το είδα στις Αλυκές»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΣΙΟΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Literature1. «Εργαστήρι Ανάγνωσης έργων Γαλλικής Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΒΑΡΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΑΒΔΟΓΙΑΝΝΗ

 

Volos athanasakeio2. «Η φυσιογνωμία της Μαγνησίας μέσα από τα μουσεία της – Εκπαίδευση και πολιτιστικές δράσεις»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΡΑΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΥΡΓΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

B

«Επιχειρηματικότητα:
Η περίπτωση της εταιρείας Όνειρο Α.Ε

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΣΙΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΟΥ
                             ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΠΛΑΝΗ


ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 διεξήχθησαν τα εσωτερικά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου, Πετοσφαίρησης και Καλαθοσφαίρησης που οργάνωσαν οι μαθητές του Σχολείου.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΙΑ»
Εκθεσιακός χώρος Οργανισμού Νέας Ιωνίας
Από 4 έως 15 Μαΐου 2015
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΣΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΪΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: «Άσκηση σε χρώμα»
Εκθεσιακός χώρος Οργανισμού Νέας Ιωνίας
Από 4 έως 15 Μαΐου 2015
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΣΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΪΟΠΟΥΛΟΥ


Σχολικό έτος 2013 – 2014

Παρουσιάσεις Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2013-2014

Από τη Δευτέρα 19 έως και την Τετάρτη 21 Μαΐου με τη λήξη του σχολικού έτους 2013 – 2014 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εκδηλώσεις με παρουσιάσεις προγραμμάτων, εκθέσεις, εσωτερικά πρωταθλήματα και ανέβασμα θεατρικής παράστασης:

I. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

1 Greco 2014 bΑφιέρωμα στον Ζωγράφο του Θεού Δομήνικο Θεοτοκόπουλο για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατό του.
Το Πρόγραμμα με θέμα 
«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος? η ζωή και το έργο του – μία πρώτη προσέγγιση» παρουσιάσθηκε την Τρίτη 20 Μαΐου 2014.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Δρ Ελένη Χατζηδημητρίου, ΠΕ02, Ευθύμιος Γεωργούσης, ΠΕο1, Ευανθία Αγαλοπούλου, ΠΕο8.

II. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Career 2013«Διαλέγω το μελλοντικό μου επάγγελμα? Διαλέγω σωστά;»
(Τρίτη, 20 Μαΐου 2014)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ, ΠΕ01
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Δρ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΕ02, Δ/ντρια του Γυμνασίου
ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΠΛΑΝΗ, ΠΕ06
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΟΣΙΟΣΠΕ15

III. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

KΑπό την «?βριν» του Ερυσίχθονα προς στο περιβάλλον στην αειφορική διαχείριση της εποχής μας
 (Τρίτη, 20 Μαΐου 2014)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΟΣΙΟΣ, ΠΕ15
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ, ΠΕ01
ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕ05
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΩΔΗ, ΠΕ19

IV. ΑΝΕΒΑΣΜΑ θΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Walking in the woods 125Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρουσίασε το έργο «Περπατώ εις το δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου, την Τρίτη 20 Μαΐου 2014 για τους μαθητές του σχολείου και την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014, ώρα 7:00 μ.μ. για τους γονείς και το ευρύτερο κοινό στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου.
Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές: ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Χριστίνα Κονάκη, Β2, ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ: Χριστίνα Ρέππου, Β3, ΠΡΩΤΗ ΚΑΚΙΑ ΚΟΡΗ: Αθηνά Δασκαλά, Β1 ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΚΙΑ ΚΟΡΗ:  Δήμητρα Τάσιου, Α5, ΤΡΙΤΗ ΚΑΚΙΑ ΚΟΡΗ: Κατερίνα Μποτίλα, Α3, ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Βασίλης Στεργιόπουλος, Α5, ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ: Ζωή Τσαραόση, Α5, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ: Ηλιάνα Τζάερλη, Α5, ΜΑΜΑ ΜΑΓΙΣΣΑ: Ζωή Τσαραόση, Α5, ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΣΟΧΑΡΤΑΒ: Χρυσόστομος Σμυρλής, Α4, ΓΙΑΓΙΑ: Δήμητρα Τάσιου, Α5, ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΝΗ: Αθηνά Δασκαλά, Β1, ΦΩΝΗ ΜΑΜΑΣ: Χριστίνα Κονάκη, Β2.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Νέας ΙωνίαςΕυθύμιος Γεωργούσης, ΘεολόγοςΣπύρος Μόσιος, Οικιακής Οικονομίας.

V. Συμμετοχή του μουσικού σχήματος του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας στην τελετή λήξης των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας: «Το Σχολείο Δημιουργεί»  με 20 μαθητές και υπεύθυνη την μουσικό Μαρία Λαγού. 


Συνάντηση των μαθητών με τον συγγραφέα Διονύσιο Λεϊμονή

Με την ικανότητα και την ευελιξία που χαρακτηρίζει τον εκπαιδευτικό, κυρίως όμως με τον ελκυστικό λόγο και το ενδιαφέρον που διακρίνει τον δημιουργό, ο συγγραφέας Διονύσιος Λεϊμονής οδήγησε τους μαθητές της Α΄Γυμνασίου λίγο πιο μακριά στο δρόμο της λογοτεχνίας. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κ. Χατζηδημητρίου Ελένης και της φιλολόγου Χατζή Μαρίας είχαν την ευκαιρία την Τρίτη 13 Μαΐου να συναντήσουν το λογοτέχνη στην τάξη τους και στα πλαίσια του μαθήματος των Νεοελληνικών κειμένων.
Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν μια ελεύθερη συζήτηση για τη λογοτεχνία γενικά, τις πηγές της έμνευσης ενός δημιουργού, τον τρόπο και τις δυσκολίες συγγραφής, τα προβλήματα και τις ανησυχίες του.
Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τον συγγραφέα και άνθρωπο Διονύσιο Λεϊμονή, ο οποίος σε φιλικό κλίμα τους ώθησε να αποκαλύψουν και στοιχεία για τη δική τους σχέση με τη Λογοτεχνία, τα πρώτα τους διαβάσματα, τις προτιμήσεις τους, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον τους για κάθε νέα απάντηση, που γεννούσε καινούριες απορίες, προεκτείνοντας τη συζήτηση ακόμη πιο πέρα.
Στο τέλος της συνάντησης αυτής οι μαθητές ένιωθαν το συγγραφέα ως ένα οικείο πρόσωπο, αφού νωρίτερα είχαν βρει απάντηση σε κάθε ερώτημά τους και είχαν εκφράσει ελεύθερα κάθε προσωπική τους σκέψη και προβληματισμό.
Τελικά έγινε φανερό σε όλους μας από την ικανοποίηση και την καθαρή ματιά των παιδιών ότι η επικοινωνία αυτή με τον λογοτέχνη σήμαινε και βαθύτερη επικοινωνία με την ίδια τη Λογοτεχνία. Εξάλλου η περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών με το βιβλίο και επομένως με το διάβασμα είναι από τα βασικά ζητούμενα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σήμερα.


Αφιέρωμα στον ποιητή Κ.Π. Καβάφη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στο 1ο Γυμνάσιο  Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Καρακούση Διαμάντως, παρουσίασαν  αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή Κ. Π. Καβάφη. Αφορμή αποτέλεσε αφ ενός  ο ορισμός του 2013 ως έτος Καβάφη αφετέρου η παγκόσμια ημέρα ποίησης.

School event Kavafis

Στην εκδήλωση, αρχικά, παρουσιάστηκε η πορεία της ζωής του ποιητή και στη συνέχεια έγινε αναφορά στο έργο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιητικής του. Τονίστηκε η οικουμενικότητα και η παγκόσμια απήχηση του Καβάφη ως σήμερα. Ακούστηκε η «Ιθάκη» σε αγγλική μετάφραση ως ελάχιστο δείγμα της επιρροής του. Οι μαθητές, «σαν έτοιμοι από καιρό» απήγγειλαν ποιήματα επιλεγμένα από τους ίδιους και δραματοποίησαν το ποίημα «Περιμένοντας τους βαρβάρους»Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από οπτικοακουστικό υλικό με τη συνοδεία της μουσικής της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές λίγο από τον πλούτο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μέσα από τη βιωματική μάθηση, να διαπιστώσουν τη διαχρονικότητα των νοημάτων του έργου του ποιητή, να προβληματιστούν και να αισθανθούν τη συγκίνηση της ποίησης.                                                                                                                                                                                                      Καρακούση Διαμάντω, Φιλόλογος


Ενημέρωση για το Γενικό Λύκειο, το ΕΠΑ.Λ και τις ΣΕΚ

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας κ. Αγγελική Καραμπατζάκη, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια και τους υπεύθυνους για την εφαρμογή του ΣΕΠ στο Σχολείο μας, οργάνωσε και παρουσίασε ενημέρωση για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Την ενημέρωση παρακολούθησαν οι γονείς και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου. Σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης ήταν η στήριξη των μαθητών στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους ανησυχίες – αναζητήσεις στο πλαίσιο της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Στ. Λημνιό του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Ν. Κοντονάτσιο του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας,  και Ε. Πέππα του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου. Το ενδιαφέρον και οι προβληματισμοί των μαθητών εκδηλώθηκαν μέσα από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν και τη συζήτηση που ακολούθησε.

ENHMERWSH EPAL wp


Αφιέρωση για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση  και την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα το Σχολείο μας συνεχίζει να διαμορφώνει συνθήκες που προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας. The Boy in the striped pyjamas 2
Με αφορμή την ημέρα αυτή την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας προβλήθηκε η ταινία «Tο παιδί με τις ριγέ πιτζάμες» (The boy in the striped pyjamas) του σκηνοθέτη Mark Herman (2008), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John Boyne Μπόιν (2006) που κυκλοφορεί σε μετάφραση από τις εκδόσεις Κέδρος. Όπως σημειώνει η Μαρίζα Ντεκάστρο: «Η ιστορία του Μπρούνο είναι μοναδική, προϊόν της φαντασίας του συγγραφέα. Όχι όμως και η ιστορία του Σμούελ, που την έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, απ? όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα, που είχαν λάθος ταυτότητα, βρέθηκαν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή»Οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι πρόκειται για μια δραματική ταινία με βασικούς ήρωες παιδιά, τον Μπρούνο και τον Σμούελ. Επίσης για την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η ταινία και τον τόπο. Αντίθετα δεν αναφερθήκαμε σε όρους (φασισμός, ναζί κ.λπ. ) ή σε ιστορικά ονόματα για να μην προϊδεάσουμε τους μαθητές για το θέμα της ταινίας ώστε να εκφραστούν και να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους σχετικά με θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι τελικά και το νόημα της ταινίας
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις τάξεις με συζήτηση και θα ζητηθεί από τους μαθητές να αναζητήσουν πληροφορίες και να τις συνδέσουν με όσα διαδραματίζονται στην ταινία.  Θέματα που θα συζητηθούν είναι πλευρές της ανθρώπινης φύσης, φόβος, αλαζονεία, κακία, αδιαφορία, συμπόνια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού και η ηθική, προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας. Στις μεγαλύτερες τάξεις οι εκπαιδευτικοί θα επεκτείνουν το θέμα στην εποχή μας χρησιμοποιώντας σχετική ειδησεογραφία  από την Ελλάδα ή  και από άλλες χώρες.                                                                                                                                                                                                                                                                  Ευθύμιος Γεωργούσης, Θεολόγος

Αποκριές στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου

Σ΄ένα μεγάλο πολύχρωμο εργαστήρι μετατράπηκε η αυλή του 1ου γυμνασίου Νέας Ιωνίας την Παρασκευή, παραμονή Απόκρεων. Μια ιδέα που ξεκίνησε από τη διδασκαλία ενός κειμένου νεοελληνική λογοτεχνίας της Α΄ γυμνασίου υλοποιήθηκε με τις πρακτικές οδηγίες του καθηγητή Ευαγγελιά Απόστολου, την υποστήριξη της διευθύντριας κ. Χατζηδημητρίου Ελένης και όλων των διδασκόντων, αλλά κυρίως με τη δημιουργικότητα και το πείσμα των μαθητών. Δεκατρία τμήματα, δεκατρείς χαρταετοί? τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες με ενθουσιασμό για την πρωτόγνωρη εμπειρία κατασκεύασαν το σκελετό, κόλλησαν το χαρτί, τους διακόσμησαν, τους ζύγισαν και τέλος όλα μαζί τον πέταξαν ψηλά. Οι καθηγητές απόλυτα ικανοποιημένοι είδαν τα διάφορα μαθήματα ? λογοτεχνία, φυσική, μαθηματικά, τεχνολογία, καλλιτεχνικά, μουσική – να συμπλέκονται σε μια γόνιμη διαθεματική βιωματική διδασκαλία και οι μαθητές το εγχείρημά τους να πετυχαίνει απόλυτα, όταν και τα δεκατρία «τσερκένια» πέταξαν ψηλά. Τι κι αν οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα; Οι δικοί μας μαθητές είχαν κατορθώσει ήδη από την Παρασκευή να υψώσουν το δικό τους χαρταετό ψηλά στον ουρανό.                                                                                                                                                                                                                                                          Μαρία Χατζή, Φιλόλογος

xartaetos 2xartaetos 1


Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 στο πλαίσιο της εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικές δράσεις με προβολή ταινιών και βιωματικό εργαστήριο. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης παρακολούθησαν σύντομο βίντεο που αναφέρεται στον μύθο του Ερυσίχθονα και δημιουργήθηκε ως εργαλείο προβληματισμού και ευαισθητοποίσης.

Στη συνέχεια συζήτησαν και κατέγραψαν τις απόψεις τους για τη διαχρονικότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου προς το περιβάλλον. Για τις δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν τα φύλλα δραστηριοτή-των του Δημήτρη Παπαθανασίου, Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Ανατ. Αττικής, για το πρόγραμμα «Η Μυθολογία της Περιβαλλοντικής – Η Περιβαλλοντική της Μυθολογίας – Ο Μύθος», προσαρμοσμένα στον περιορισμένο χρόνο των δραστηριοτήτων που ακολούθησαν. Η Α΄ ομάδα προσπάθησε να ταυτίσει τους πρωταγωνιστές του μύθου και να τους τοποθετήσει στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Β΄ ομάδα κλήθηκε να προτείνει το δικό της τέλος στο μύθο. Η Γ΄ομάδα εντόπισε περιβαλλοντικές έννοιες και περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα από το κείμενο του μύθου και τη σύγχρονη διασκευή του. Η Δ΄ ομάδα ασχολήθηκε με τις δυσμενείς επιπτώσεις της διαχείριση των απορριμμάτων και κλήθηκε να ιεραρχήσει προτάσεις που αναφέρονταν στο πώς σκεφτόμαστε και αντιδρούμε σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ομάδες μέσω των εκπροσώπων τους παρουσίασαν την πρόταση της κάθε ομάδας και ακολούθησε σύντομη συζήτηση και προβληματισμός για τα όσα αναφέρθηκαν. Οι μαθητές της Γ΄τάξης παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ ΗΟΜΕ σε σκηνοθεσία Yann Arthus-Bertrand και στη συνέχεια συζήτησαν για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα σχετικά με την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και την ανεξέλεγκτη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων σχεδίασε ο Ευθύμιος Γεωργούσης με την υποστήριξη της Διευθύντριας του Σχολείου, Ελένης Χατζηδημητρίου και για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Ε. Μπάρτζιαλη, Β. Γεράκα, Απ. Ευαγγελιάς, Σ. Μόσιος, Μ. Χατζή, Σ. Σπυρέλης και Ν. Τρύφωνα.                                                                                                                                                                                                                                                           Ευθύμιος Γεωργούσης, Θεολόγος


Αγιασμός νέας σχολικής χρονιάς 2013 – 2014

Την επίσημη Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, την Τετάρτη 11/9/2013, στις 11 το πρωί, στο συγκρότημα των 1ου Γυμνασίου και 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας.

agiasmos2012-13-1

agiasmos2012-13-2

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ελένη Χατζηδημητρίου καλωσόρισε τους μαθητές στο σχολείο και τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά. Κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες βρέθηκαν η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Σούλα Μπαρτζώκα, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαρά Αγκρή, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Δοδοντσάκης, ο σχολικός σύμβουλος των φιλολόγων Γεώργιος Κοντομήτρος και η εκπρόσωπος της τοπικής ΕΛΜΕ, καθηγήτρια του Λυκείου, Διαλεχτή Τσιτούμη. «Είστε η ελπίδα για να έρθει ξανά το χαμόγελο» είπε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, στους μαθητές, ζητώντας τους να συμβάλουν για να διατηρηθεί η ενότητα των Ελλήνων, σε μια περίοδο που τα γεγονότα της Συρίας και της Αιγύπτου είναι κοντά μας και ευχήθηκε να είναι ευλογημένη χρονιά δηλώνοντας ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται κοντά στους καθηγητές και τους δασκάλους. Διαβάστε εδώ την επιστολή αγάπης, εκτίμησης και στήριξης προς τους Εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενόψει της νέας Σχολικής χρονιάς 2013 – 2014.


Σχολικό έτος 2012 – 2013

Μελωδικά τραγούδια από την χορωδία του Σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο

Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας με την καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρία Λαγού συμμετείχε με τέσσερα μελωδικά τραγούδια, μεταξύ του πρώτου και τρίτου μέρους του συναυλιακού προγράμματος, στο μουσικό αφιέρωμα «Βγήκα σε θάλασσα πλατιά» που διοργάνωσε η  Βολιώτικη Χορωδία στο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 25-Μαΐου-2013. «Γέμισε η ψυχή μου θάλασσα» (Εφημερίδα Ταχυδρόμος) 1/6/2013


Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας στην τελετή λήξης «Γιορτή Παιδείας 2013»

Το Σάββατο 18-ο5-2013 και ώρα 20:50 η χορωδία του Γυμνασίου με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Μαρία Λαγού έλαβε μέρος με έντεχνο τραγούδι στο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων της τελετής λήξης της Γιορτής Παιδείας 2013 με θέμα «Το σχολείο δημιουργεί» στην παραλία του Βόλου. music paralia


Παρουσιάσεις Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2012-2013

Από τη Δευτέρα 13 έως και την Τετάρτη 15 Μαΐου με τη λήξη του σχολικού έτους 2012 – 2013 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εκδηλώσεις με παρουσιάσεις προγραμμάτων, εκθέσεις, εσωτερικά πρωταθλήματα και ανέβασμα θεατρικής παράστασης:

I. Ανέβασμα θεατρικής παράστασης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Luis Sep?lveda Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Invitation - Historia de un gato

Πολύ καλές εντυπώσεις, γέλιο αλλά και προβληματισμό για τις αξίες των ανθρωπίνων σχέσεων και των οικολογικών προβλημάτων σκόρπισαν οι μαθητές – συντελεστές της παράστασης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει» που ανέβασε το Θεατρικό Εργαστήρι του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, την Τετάρτη, 15 Μαΐου στο πλαίσιο παρουσίασης δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για την σχολική χρονιά 2012-2013 στην αίθουσα τελετών του Γυμνασίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά διασκεδαστική ιστορία, μέσα από την οποία ο χιλιανός συγγραφέας (ακτιβιστής, οικολόγος, ιδρυτικό μέλος της Greenpeace και αγωνιστής της δημοκρατίας) λέει αλήθειες που συγκινούν και προβληματίζουν. Με αγάπη και πολύ χιούμορ, ο Σεπούλβεδα μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Με το δικό του μοναδικό τρόπο καταγγέλλει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη και ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους θεατές να αγωνιστούν για να γίνει καλύτερος κι ομορφότερος αυτός ο κόσμος.

Λίγα λόγια για το έργο: H Κενγκά μια ετοιμόγεννη γλαρίνα μεταναστεύει σε πιο ζεστές περιοχές. Σε μια στάση ? μεσοπέλαγα, λερώνει τα φτερά της σε μια πετρελαιοκηλίδα. Ετοιμοθάνατη, καταφέρνει να φτάσει  στο μπαλκόνι ενός σπιτιού στο Αμβούργο που μένει ο μαύρος και χοντρός γάτος Ζορμπάς. Λίγο πριν ξεψυχήσει, του ζητάει να της υποσχεθεί να μη φάει το αυγό, που όπου να? ναι θα γεννήσει, να το ? ¨κλωσήσει¨ κι όταν έρθει η ώρα, να μάθει το γλαρόνι να ? πετάει. Ο Ζορμπάς δίνει το λόγο της τιμής του και ? μπαίνει σε μπελάδες?

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Κυριακής Δανιηλίδου για τη συνεχή ενημέρωση και στήριξή της και της Διευθύντριας του Σχολείου, Δρ. Ελένη Χατζηδημητρίου, η οποία από την αρχή αγκάλιασε το έργο και παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση για την υλοποίηση της θεατρικής παράστασης. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει, τέλος να γίνει στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, που χωρίς να απουσιάσουν ούτε μια ώρα από τα μαθήματά τους, αφιερώνοντας ακόμη και από τον χρόνο των διακοπών τους, συμμετείχαν στην ομάδα, δούλεψαν με πολύ κέφι και παρουσίασαν μια όμορφη παράσταση.

Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές: ΖΟΡΜΠΑΣ: Νικολέτα Αντωνάκη, Γ1, ΠΑΙΔΙ: Μαρία Πάντζιου, Β3, ΚΕΝΓΚΑ: Ιωάννα Στεργιοπούλου, Α5, ΑΛΗΤΟΓΑΤOI: Ζαφείρης Σταυρίδης, Β4 – Χριστίνα Ρέππου, Α4, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ: Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου Τέντη, Β4, ΚΟΛΟΝΕΛΟ: Ζωή – Μαρία Τσακνάκη, Β4, ΞΕΡΟΛΑΣ: Χριστίνα Κονάκη, Α2, ΜΑΤΙΑΣ: Αθηνά Καρδαμάκη, Γ2, ΓΛΑΡΟΝΙ: Εύα Γκαγιάννη, Α1, ΦΙΛΟΣ: Σταύρος Παπαθεοδώρου, Β3, ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΩΝ: Χριστίνα Κονάκη, Α2, ΠΟΝΤΙΚΙ: Χριστίνα Ρέππου, Α4, ΣΤΑΒΕΝΤΟ: Ζαφείρης Σταυρίδης, Β4, ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ: Χριστίνα Ρέππου, Α4, ΠΟΙΗΤΗΣ: Χριστίνα Κονάκη, Α2.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας: Ευθύμιος Γεωργούσης, ΠΕ01, Μαρία Λαγού, ΠΕ16, Σπύρος Μόσιος, ΠΕ15, Μαρία Τριανταφύλλου, ΠΕ08. Την θεατρική διασκευή έκανε ο καθηγητής Ευθύμιος Γεωργούσης και τα σκηνικά η καθηγήτρια Μαρία Τριανταφύλλου σε συνεργασία με ομάδες μαθητών.

parastasi 3 640


II. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

1. «Η Ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει» του Luis Sep?lveda, αφορμή προβληματισμού και οικολογικής ευαισθητοποίησης· Υδατικά Οικοσυστήματα και ο κόσμος των πουλιών.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΟΣΙΟΣ, ΠΕ15 – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ, ΠΕ01, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕ05, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  ΣΑΡΗΣΤΑΘΗΣ, ΠΕ01.

Από την παρουσίαση του προγράμματος:
«Ο γλάρος και το φως»

«Ο μύθος του κόρακα»

env per 2      env per 1

2. «Ευτυχισμένος αυτός που σαν τον Οδυσσέα ταξίδεψε στα λιμάνια της Μεσογείου: το λιμάνι του Βόλου»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΡΤΖΗ, ΠΕ02, – Συμμετέχουσες: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΙΟΝΤΖΗ, ΠΕ03,  ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΛΕΠΗ, ΠΕ17 & ΕΛΕΝΗ ΛΑΒΔΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΕ03.

III. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

1.«Μια βόλτα στον προσφυγικό συνοικισμό»
ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Ειρήνη Καλιοντζή, ΠΕ03, Αλεξάνδρα Μούρτζη, ΠΕ02 και Δρ. Ελένη Χατζηδημητρίου, ΠΕ02, Διευθύντρια του σχολείου μας.

env per 3 env per 4

2?Ταξιδεύοντας στον κόσμο του βιβλίου?
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ ΔΡΑΣΗ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δρ. Χατζημητρίου Ελένη, ΠΕ02, Δ/ντρια 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Χατζή Μαρία, ΠΕ02, Παπαδημητρίου Κορνηλία, ΠΕ02.


III. Έκθεση ζωγραφικής & ψηφιδωτού
14 Μαΐου 2013
Υπεύθυνη της έκθεσης: Μαρία Τριανταφύλλου, Καλλιτεχνικών

art 2013 5 640

art 2013 6 640

art 2013 7 640

art 2013 8 640art 2013 14 640

art 2013 9 640

art 2013 10 640

art 2013 11 640

art 2013 12 640 art 2013 13 640

art 2013 16 640

art 2013 15 640

art 2013 1 640 art 2013 2 640

art 2013 4 640

art 2013 3 640


IV. Έκθεση έργων τεχνολογίας 2012-2013
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013
(Υπεύθυνη για την 
έκθεση: Μαρία Τσελεπή, ΠΕ17)

tex 6      tex 4

tex 5      tex 3

tex 7     tex 8

tex 2      tex 1


Ενημέρωση για το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑ.Λ 

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας κ. Αγγελική Καραμπατζάκη οργάνωσε και παρουσίασε ενημέρωση για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Την ενημέρωση παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου. Σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης ήταν η στήριξη των μαθητών στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους ανησυχίες ? αναζητήσεις στο πλαίσιο της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Γιάννη Τσοκανάκη και Αποστόλη Βαμβάκο, που παρουσίασαν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον και οι προβληματισμοί των μαθητών εκδηλώθηκαν μέσα από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν και τη συζήτηση που ακολούθησε.


Αφιέρωση για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Για το λόγο αυτό στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν δράσεις, όπως προβολή ταινίας μικρού μήκους, ανάγνωση κειμένου και βιωματικά εργαστήρια.
Οι μαθητές της Α΄ τάξης διάβασαν διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο της Φυλλιώς Νικολούδη, Το χαρούμενο λιβάδι, και συζήτησαν τις πράξεις και τα συναισθήματα των ηρώων. Στη συνέχεια οι μαθητές σε ομάδες συζήτησαν και κατέγραψαν τις απόψεις τους για τις διακρίσεις και τον ρατσισμό στην καθημερινή μας ζωή, τους λόγους για τους οποίους κυρίαρχες πλειοψηφίες ανθρώπων εκδηλώνουν αρνητικές αντιλήψεις και συμπεριφορές σε βάρος ανθρώπων που είναι διαφορετικοί απ΄αυτούς (στα φυσικά χαρακτηριστικά, στη γλώσσα, στον πολιτισμό, κ.ά), τα αισθήματα που δημιουργούν οι διακρίσεις και ο ρατσισμός σε εκείνους που τα υφίστανται. Οι εκπρόσωποι των ομάδων παρουσίασαν τις θέσεις των ομάδων στο σύνολο των μαθητών και ακολούθησε σύντομη συζήτηση.
Οι μαθητές της Β΄τάξης παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης) του σκηνοθέτη Pepe Danquart (όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994) με θέμα την καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ. Η ταινία προβάλλει το ρατσισμό αλλά και το θάρρος.

schwarzfahrer 2

Οι μαθητές κλήθηκαν να παρατηρήσουν και να περιγράψουν την εικόνα και στη συνέχεια να κάνουν υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο και συζήτηση από ομάδες εργασίας με αφετηρία τα ερωτήματα:
 Πώς θα είχατε αντιδράσει εάν εσείς ήσασταν επιβάτης/ες στο τραμ;
– Είναι απαραίτητη η παρέμβαση σε μια τέτοια κατάσταση;
– Νομίζετε ότι η υπόθεση της ταινίας είναι μια «τυπική» γερμανική κατάσταση ή θα  μπορούσε ένα  παρόμοιο επεισόδιο να συμβεί στη χώρα μας;
– Έχετε ζήσει ποτέ εσείς οι ίδιοι αυτή ή μια παρόμοια κατάσταση; Πώς αντιδράσατε;                                                                                                                    Ευθύμιος Γεωργούσης, Θεολόγος

Αποκριάτικη γιορτή

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 οι μαθητές του σχολείου οργάνωσαν την τελευταία ώρα του σχολικού προγράμματος γιορτή με θέμα το παραδοσιακό γαϊτανάκι και αποκριάτικους χορούς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα. Διατηρείται ως τις μέρες μας και δένει με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. Carnaval 5 wp

Carnaval 4


Εκδήλωση με θέμα την «Ενδοσχολική Βία»

Την Τετάρτη 13-03-2013 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ενημερωτική εισήγηση και βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου με θέμα την «ενδοσχολική βία». Το θέμα εισηγήθηκαν η κ. Ζωή Γώγου, ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη της «Πρότασης Ζωής» (Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας) και η κ. Μαρία Μπακατσέλου, ψυχολόγος.


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2012

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας. Την χορωδία διηύθυνε η μουσικός του σχολείου μας, Μαρία Λαγού. Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 η χορωδία μας συμμετείχε στην εορταστική συναυλία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Christamas fest 1b

Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας με την καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρία Λαγού  στην εορταστική συναυλία «Μελωδικά Χριστούγεννα» που διοργάνωσε η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Δημητριάδος, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012.

christmas fest INA b

Στο τέλος της εκδήλωσης η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Ελένη Χατζηδημητρίου δέχεται τις θερμές ευχαριστίες για την συμμετοχή της χορωδίας μας και την θαυμάσια απόδοση των τραγουδιών. Στη χορωδία συμμετέχουν οι μαθητές: Εύα Γκαγιάννη, Α1, Αριστέα Εμμανουήλ, Α1, Άννα Κατσιφού, Α2, Χριστίνα Κονάκη, Α2, Χρήστος Κουφιδάκης, Α2, Χριστίνα Ρέπου, Α4, Ελένη Σιάτρα, Α4, Ιάσονας Σταθόπουλος, Α5, Χριστίνα Τσιμοπούλου, Α5, Ελένη Αργυροπούλου, Β1, Λαυρεντία Χρυσακοπούλου, Γ4.


Σχολικό έτος 2011 – 2012
Παρουσιάσεις – Εκθέσεις – Πρωτάθλημα

Με τη λήξη του σχολικού έτους 2011-2012 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εκδηλώσεις με παρουσιάσεις προγραμμάτων, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εσωτερικά πρωταθλήματα:

Παρουσιάσεις  Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ομάδας με θέμα: «κ-ΑΣΤΡΑ ΜΗ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΤΕ» ξεχασμένα κάστρα στο Βόλο & το Πήλιο. Οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα με εισηγήσεις και προβολή μέσω moviemaker.

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με θέμα: «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ & ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ» στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης με έκθεση υλικού, φωτογραφιών, ερωτηματολογίων κ. ά.

Έκθεση ζωγραφικής

eikastika 1 eikastika 2

eikastika 6 eikastika 5

eikastika 4 eikastika 3

Έκθεση Τεχνολογίας

Texnologia 1Texnologia 2

Μουσική εκδήλωση

music 1 music 2

Εσωτερικό πρωτάθλημα Basketball αγοριών και Volleyball κοριτσιών


Ενημέρωση για τα ΕΠΑ.Λ και τα ένστολα επαγγέλματα

Η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας, κ. Αγγελική Καραμπατζάκη οργάνωσε και παρουσίασε ενημέρωση για το Επαγγελματικό Λύκειο και τα ένστολα επαγγέλματα. Την ενημέρωση παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου. Σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης ήταν η υποστήριξη των μαθητών στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους ανησυχίες – αναζητήσεις στο πλαίσιο της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που αναδείχθηκε μέσα από τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε.


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον «Σχολικό Εκφοβισμό»

Για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού μίλησε την Πέμπτη 03-04-2012 στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στράτος Παπάνης παρουσιάζοντας τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα για το εν λόγω θέμα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το σύλλογο γονέων με τη στήριξη των διδασκόντων του σχολείου.


Σχολικό έτος 2009-2010

Έκθεση ζωγραφικής 24-31 Μαΐου Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας από 24-31 Μαΐου 2010 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας art politistiko


Δεύτερο βραβείο φωτογραφίας

Στο διαγωνισμό φωτογραφίας, που προκήρυξε το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με θέμα «Το περιβάλλον με μαγεύει, το περιβάλλον με πληγώνει» το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας πήρε το δεύτερο βραβείο με μια φωτογραφία των μαθητών Κ. Σταυρίδη και Κ. Ρίζου ( 1η επισυναπτόμενη φωτογραφία) και έπαινο για μια φωτογραφία της μαθήτριας Χ. Νικοπούλου (2η επισυναπτόμενη φωτογραφία).

photo1

photo2


Ημέρα των ξένων ευρωπαϊκών γλωσσών

Την Παρασκευή 7-5-2010 γιορτάστηκε στο σχολείο μας η ημέρα των ξένων ευρωπαϊκών γλωσσών. Από το σχολικό έτος 2009-2010 στο σχολείο διδάσκονται Αγγλικά, Γαλλικά,Γερμανικά Και Ιταλικά. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εργασίες  των μαθητών, που έγιναν στα πλαίσια των μαθημάτων των ξένων γλωσσών, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα για κάθε γλώσσα. Η οργάνωση έγινε από τους καθηγητές των ξένων γλωσσών και με τη συμμετοχή πολλών μαθητών. Η έκθεση των εργασιών συνοδεύτικε και από προβολές φωτογραφικού υλικού από τις αντίσοιχες χώρες, καθώς και προβολές ανάλογων βίντεο. Επισυνάπτονται εικόνες από τις εκδηλώσεις

languages


Το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας τιμά τον De Chirico με την έκδοση του ημερολογίου του 2010

De Chirico melancholyΜε τη φιλοδοξία της παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και με την δήλωση «είμαστε εδώ διασχίζοντας το χρόνο» οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας επιμελήθηκαν -με την υποστήριξη των καθηγητών τους- την έκδοση ενός ημερολογίου του 2010. Από το εξώφυλλο, όπου το κτιριακό συγκρότημα παρουσιάζεται σε πίνακες του Ντε Κίρικο, το πόνημα των μαθητών μας προϊδεάζει για το θέμα του. Η σύντομη εισαγωγή που ακολουθεί μας πληροφορεί για την ιστορία του Σχολείου από την ίδρυση του το 1961 μέχρι σήμερα, καθώς και για τις τωρινές του δραστηριότητες. Στη συνέχεια απολαμβάνουμε τους δώδεκα μήνες σε ζωγραφικά έργα φιλοτεχνημένα από τα παιδιά με πρωτοτυπία, ζωντάνια και χρώμα, εμπνευσμένα από τον τρόπο του Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Ο στόχος είναι διπλός: αφ’ ενός δηλώνεται η τωρινή έντονη παρουσία του Σχολείου μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών και αφ’ ετέρου αποτελεί μια αναδρομική ματιά στην ιστορία του Σχολείου. Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο κινητοποιείται η ευαισθησία μας. Μέσα από τη λιτότητα και την απλότητα του κάποιοι θα ξαφνιαστούν ευχάριστα από την ολοκληρωμένη καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών και κάποιοι άλλοι θα συγκινηθούν συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν, καθώς το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας «είναι πάντα εδώ». Το μαθητικό δυναμικό του -αναπόφευκτα- ανανεώνεται, όπως και το διδακτικό, αλλά παραμένει μέσα στο χρόνο το ίδιο Σχολείο που κάποτε υπήρξε η «παράγκα» που όλοι αγαπήσαμε. Με αφορμή το ημερολόγιο αρκετοί από μας, χρησιμοποιώντας τη λυτρωτική μνήμη, περπατούμε στο ίδιο προαύλιο και ξανακαθόμαστε στα ίδια θρανία. Έτσι «υποδεχόμαστε» στο δικό μας Σχολείο -πάντα θα είναι έτσι- τη νεότερη γενιά, τα παιδιά μας. Φυλλομετρώντας το ημερολόγιο φυλλομετρούμε τη νιότη μας μέσα από το Σχολείο και το παραδίδουμε αναλλοίωτο και ζωντανό στη σημερινή νεολαία, για να δημιουργήσει στις αίθουσες του κυρίως αναμνήσεις -υποθήκες ταυτότητας για το Μέλλον.                                                                                                                                                                                                                                                                   Μαρία Χατζή, Φιλόλογος


Το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας – Βόλου εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φωτογραφίας                               

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας για νέους ηλικίας 14 – 18 ετών που διαμένουν σε κράτη – μέλη της ΕΕ, με τίτλο «Τι σημαίνει για εμάς το Ευρώ;». Οι μαθητές Τριανταφυλλόπουλος Στυλιανός, Λαγάρας Στυλιανός και Γιουρέλης Ηλίας της ομάδας με ψευδώνυμο «Euro Culture» από το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας – Βόλου, καθώς και ο συντονιστής εκπαιδευτικός Πλαβός Ελευθέριος απέσπασαν το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ευρώπη. Η φωτογραφία τους είχε τον τίτλο: «Ευρώ Επί Κεφαλής». Το σκεπτικό τους κινήθηκε ανάμεσα στην πιο πρόσφατη και την παλαιότερη Ιστορία. Με σύνθημα τους «ο έχων ανοιχτό βλέμμα πάει μπροστά» κατέληξαν να επεξεργάζονται την τελική ιδέα τους βασιζόμενοι στις παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας. Σ’ αυτές υπάρχει μια παγιωμένη ιστορία χρόνων και συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα, η Μακεδονίτικη γυναικεία φορεσιά φέρει φλουριά στο καπέλο της ? σημάδι ευρωστίας, πλούτου και καλοτυχίας.

Το ευρώ ευχόμαστε να καλοτυχίζει κι εμάς. Μέσα από το πρίσμα των τοπικών παραδόσεων βλέπουμε και τις ευρωπαϊκές διαστάσεις με γερές βάσεις ιστορίας και σεβασμού προς τον πολιτισμό. Επιδιώξαμε να αναδείξουμε την ομορφιά και την προοπτική της Ευρώπης μέσα από ένα νεανικό θηλυκό πρόσωπο που είναι και το ίδιο στο ξεκίνημα της ζωής.

*Ευχαριστούμε και την Κα Τσιπτσέ Λίλια για την βοήθεια της με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. photo


Καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις 2009-2010

Με τη λήξη του σχολικού έτους 2009-2010 θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο μας οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν φέτος:

1. Παρουσίαση του προγράμματος της περιβαλλοντικής ομάδας με θέμα «Πέτρινα κτίσματα και Φύση«. 2. Παρουσίαση του προγράμματος Ecomoblity. 3. Παρουσίαση των τεσσάρων προγραμμάτων Etwinning στα Γερμανικά. 4. Παρουσίαση μουσικού προγράμματος από ομάδα μαθητών με παραδοσιακά μουσικά όργανα. 5. Εκδήλωση για την ημέρα των Ευρωπαικών γλωσσών. 6. Έκθεση ζωγραφικής. 7. Έκθεση Φωτογραφίας. 8. Έκθεση Τεχνολογίας.      Στις εκθέσεις αυτές θα παρουσιαστούν οι δημιουργίες των μαθητών του σχολείου μας. 9. Εσωτερικό πρωτάθλημα Basketball αγοριών και Volleyball κοριτσιών.


Εκθέσεις, Παρουσιάσεις, Πρωτάθλημα

Από την Παρασκευή  7/5/10 έως την Τετάρτη 12/5/2010 έγιναν στο σχολείο μας οι παρακάτω εκδηλώσεις: 1) Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας  και έργων τεχνολογίας. 2) Παρουσιάσεις του περιβαλλοντικού προγράμματος «Πετρόκτιστα κτίσματα και φύση», του προγράμματος etwining και μουσικών προγραμμάτων μοντέρνου και παραδοσιακού τραγουδιού. 3) Αγώνες εσωτερικού πρωταθλήματος βόλεϋ κοριτσιών και μπάσκετ αγοριών.

politistika