ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Σχολικό έτος: 2016 – 2017

Διδακτική επίσκεψη στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016 και την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια της 2ης και 3ης διδακτικής ώρας οι μαθητές των τμημάτων Α5 και Α3 αντίστοιχα της Α΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας Ιστορίας και της Οδύσσειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου γνώρισαν τα αρχαιολογικά εκθέματα της μυκηναϊκής κυρίως εποχής και ξεναγήθηκαν  από την αρχαιολόγο κ. Καλογιάννη που εκπονεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Οι εντυπώσεις των μαθητών και των υπεύθυνων συνοδών καθηγητών Γεράκα Β., ΠΕ02 , Χατζή Μ., ΠΕ02, Πύργου Κ., ΠΕ02 και Προυσσαέως Κ., ΠΕ02 από το μουσείο και την ξενάγηση ήταν άριστες.

 

Σχολικό έτος: 2015 – 2016

Διδακτική επίσκεψη στη Δράκεια

Drakeia 1Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 από τις 10.00 έως τις 2.00 οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β3 της Β΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο ??Χώρο μνήμης 18/12/1943?? στην Κάτω πλατεία της Δράκειας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, έπειτα από διδασκαλία του ποιήματος ??Ερημωμένα χωριά?? του Γ. Ρίτσου.
  Στόχοι της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με ένα σημαντικό γεγονός της Νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, η επαφή τους με ένα μοντέρνο μουσείο ιστορίας, η συνειδητοποίηση των σημαντικών επιπτώσεων της Γερμανικής κατοχής, η ευαισθητοποίη-σή τους σε θέματα πολέμου καθώς και η συσχέτιση με βιωματικό τρόπο του ποιήματος με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου ξεναγήθηκαν στο μαρτυρικό χωριό από τον ιστορικό κ. Γ. Κουτή και στο μουσείο της Δράκειας από τη μουσειολόγο κ. Κ. Γκαραγκούνη.
Οι εντυπώσεις των μαθητών και των υπεύθυνων συνοδών καθηγητών Β. Γεράκα, ΠΕ02, Κ. Πύργου, ΠΕ02 και Ε. Γεωργούση, ΠΕ01 από το  μουσείο και την ξενάγηση ήταν άριστες.

Drakeia 2          Drakeia 3


Σχολικό έτος: 2014 – 2015

Διδακτική επίσκεψη στο μουσείο της πόλης του Βόλου

Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, κατά τη διάρκεια της 3ης και 4ης διδακτικής ώρας οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α4 της Α΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο μουσείο της πόλης του Βόλου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, έπειτα από διδασκαλία του αποσπάσματος ??Ταξίδι χωρίς επιστροφή??, της Δ. Σωτηρίου.
Στόχοι της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με την προσφυγική κατοικία, εργασία και διασκέδαση, η συνειδητοποίηση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, αλλά και της δημιουργικής πνοής που έφεραν στην πόλη, η επαφή με τις ρίζες τους καθώς και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ξεριζωμού και προσφυγιάς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου ξεναγήθηκαν από τον ιστορικό κ. Γ. Κουτή στο τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται  στον ερχομό και την εγκατάσταση των προσφύγων.
Οι εντυπώσεις των μαθητών και των υπεύθυνων συνοδών καθηγητών Καρακούση Δ., ΠΕ02 και Γεράκα Β., ΠΕ02 από το μουσείο και την ξενάγηση ήταν άριστες.


Διδακτική επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ

didaktiki episkepsi 3Την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων διδακτικών ωρών οι μαθητές των τμημάτων Α4 και Α5 της Α΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ Νέας Ιωνίας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο διαθεματικής προσέγγισης του θέματος ??άτομα με αναπηρίες?? στα μαθήματα των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας και των θρησκευτικών.   Στόχοι της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες, η συνειδητοποίηση της προσφοράς τους στην κοινωνία, η ενσυναίσθηση, η καλλιέργεια αλληλεγγύης, η ανάπτυξη φιλίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, χωρισμένοι σε ομάδες, συνεργάστηκαν με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων κεραμικής, γεωπονίας και μαγειρικής. Στο τέλος η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ κ. Γρηγορίου έκανε σύντομη ενημέρωση στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου. Οι  εντυπώσεις των μαθητών και των υπεύθυνων συνοδών καθηγητών, Γεωργούση Ε., ΠΕ01 και Γεράκα Β., ΠΕ02 από το σχολείο που επισκέφτηκαν ήταν άριστες.

didaktiki episkepsi 1          didaktiki episkepsi 2


Επίσκεψη στην έκθεση της Τροχαίας Βόλου

Την έκθεση της Τροχαίας Βόλου, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας από 13 έως και 17 Οκτωβρίου 2014, επισκέφθηκαν δύο τμήματα μαθητών του 1ουΓυμνασίου Νέας Ιωνίας  στο πλαίσιο της διάδοσης και εμπέδωσης του αισθήματος Οδικής Ασφάλειας.
Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Ευλαλία Κωνσταντά συνόδευσε τους μαθητές του τμήματος Α2 και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί Σπύρος Μόσιος κα Ειρήνη Καλιοντζή συνόδευσαν τους μαθητές του Β1.
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας εκφράζουν τις ειλικρινείς τους ευχαριστίες στους διοργανωτές αυτής της προσπάθειας.


Σχολικό έτος: 2013 – 2014

Επίσκεψη στο Αθανασάκειο Μουσείο 

Την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, ενότητα «Πολυμέσα», οι μαθητές του τμήματος Β1 επισκέφτηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου. Αφορμή της επίσκεψης ήταν να ανακαλύψουν οι μαθητές πως «Χρησιμοποιώ εφαρμογές Πολυμέσων ως εργαλεία ξενάγησης και ερμηνείας εκθεμάτων ενός μουσείου», μια άλλη προσέγγιση του παραδοσιακού τρόπου περιήγησης ενός μουσείου.
Στην είσοδο του μουσείου υπάρχουν τρεις οθόνες αφής για εικονική περιήγηση στα εκθέματα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και κάθε ομάδα πήρε μια φορητή συσκευή που συνδέεται με ασύρματο δίκτυο με τον κεντρικό υπολογιστή του μουσείου.
Η πολυμεσική εφαρμογή i-muse εκτελείται και είναι διαθέσιμη όταν η συσκευή προσανατολιστεί και στοχεύσει σε ένα ειδικό σήμα δίπλα στα εκθέματα.Πάνω στη μικρή οθόνη της συσκευής εμφανίζονται ενδιαφέρουσες πρόσθετες πληροφορίες για το επιλεγόμενο έκθεμα και παράλληλα ψηφιακή αφήγηση τονίζει σημαντικά σημεία.
Το «περιβάλλον» της εφαρμογής έκανε την επίσκεψη μας στο μουσείο ένα διασκεδαστικό,  διαδραστικό παιχνίδι. Τέλος, στην καινούργια πτέρυγα , ο υπεύθυνος του μουσείου μοίρασε  στους μαθητές μια άλλη κατηγορία φορητών συσκευών που διαθέτουν  τη δυνατότητα επιλογής του αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε έκθεμα και αναπαραγωγή αφήγησης για αυτό, στη γλώσσα που επέλεγαν.
Οι μαθητές έφυγαν ενθουσιασμένοι αφού διαπίστωσαν ότι οι υπολογιστές και τα πολυμέσα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία πληροφοριών για τα αντικείμενα και το θέ?α της έκθεσης και να διευρύνουν την εμπειρία τους. Οι  μαθητές χάρηκαν που μπόρεσαν να απολαύσουν  εξατομικευμένη  ξενάγηση στο μουσείο, είχαν  άποψη για την πορεία τους στον πραγματικό χώρο των συλλογών,  και συνόδευσαν την εμπειρία τους ?ε κάποιες άλλες δραστηριότητες. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες : Πληροφορικής  Θώδη Βασιλική και Γαλλικών Χατζοπούλου Βασιλική.


Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Ιωνία

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση απόλαυσαν οι μαθητές των τμημάτων Α4 και Α5 του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, την Παρασκευή 10 Απριλίου 2014 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Ιωνία και στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας. Θέμα της η παρουσία του Βόλου στο χώρο και το χρόνο, ξεκινώντας από τους Νεολιθικούς οικισμούς έως και τα ελληνιστικά χρόνια.
Με πρωτοβουλία των φιλολόγων τους Χατζή Μαρία και Γεράκα Βασιλική  το «διαφορετικό» αυτό μάθημα  ιστορίας ανέλαβε ο ιστορικός Γιάννης Κουτής με στόχο τόσο τη γνώση της ιστορίας της περιοχής μας, όσο και την εξοικείωση των μαθητών με τη συνέχεια της στο χρόνο. Με τη βοήθεια της εικόνας, με ενδιαφέροντα παραδείγματα που έφθαναν μέχρι σήμερα και παιχνίδια οι μαθητές βίωσαν με εμπειρικό τρόπο την παρουσία της πόλης μας σε διαφορετικές εποχές και περιοχές της Μαγνησίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση, διατύπωσαν απορίες και έκαναν οι ίδιοι εύστοχες παρατηρήσεις και συσχετισμούς.
Έτσι, μια απλή διδακτική επίσκεψη μετατράπηκε σε βιωματική διδασκαλία αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η μάθηση «εκτός» των τειχών του σχολείου είναι απολαυστική και σίγουρα αποδοτική.


Επίσκεψη της Ομάδας Αγωγής Σταδιοδρομίας στο ΙΕΚ του Δήμου Βόλου

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2014 η ομάδα των μαθητών του Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο μας: «Διαλέγω το μελλοντικό μου επάγγελμα διαλέγω σωστά;»
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για την λειτουργία του ΔΙΕΚ και η ξενάγηση στις αίθουσες των θεωρητικών μαθημάτων και των εργαστηρίων των ειδικοτήτων, Εφαρμοσμένων ΤεχνώνΕνδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας, Χειροποίητου ΚοσμήματοςΚεραμικήςΓραφιστικήςΦωτογραφίαςΣυντήρησης έργων τέχνηςΜαγειρικής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους σπουδαστές και τους καθηγητές των θεωρητικών μαθημάτων και των εργαστηρίων που διεξάγονταν κατά τη χρονική διάρκεια της επίσκεψης στις αίθουσες και τα εργαστήρια.
Η υπεύθυνη του ΔΙΕΚ για την υποδοχή των μαθητών, τους ενημέρωσε για τις ειδικότητες που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Βόλου αλλά και για τις δραστηριότητες των σπουδαστών εντός και εκτός της σχολής, καθώς και για την επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων ανά ειδικότητα.
Η υπεύθυνη για την ενημέρωση αλλά και όλοι οι καθηγητές και σπουδαστές του ΔΙΕΚ με μεγάλη χαρά και προθυμία χάρηκαν την επίσκεψη των μαθητών μας και τους έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες. Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας, Ευθύμιος Γεωργούσης, ΠΕ01 και Έφη Καπλάνη ΠΕ06.
Η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας στο σχολείο για μια περαιτέρω διερεύνηση της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τα θέματα που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας «Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι μόνο τα ΑΕΙ· κατά πόσον στην εποχή μας υπάρχει μια θεωρητική και ουσιαστική βάση στην διάκριση μεταξύ ΄ανώτατης΄ και ΄ανώτερης εκπαίδευσης΄», καθώς επίσης για διερεύνηση των ενδιαφερόντων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που απαιτούνται στην μελλοντική επιλογή επαγγέλματος.                                                                                                                                                                                                                           Ευθύμιος Γεωργούσης, θεολόγος

IEK Volou 1      IEK Volou 2

IEK Volou 3      IEK Volou 4

IEK Volou 5     IEK Volou 6

IEK Volou 7      IEK Volou 8


Επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Τη Δευτέρα 07/04/2014 οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου μας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, «Από την «?βριν» του Ερυσίχθονα προς στο περιβάλλον στην αειφορική διαχείριση της εποχής μας» επισκέφθηκαν το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρακολούθησαν τις «Δράσεις διατήρησης βιοποικιλότητας στα αγροτικά οικοσυστήματα. Παρουσίαση και επίδειξη κατασκευών και δοκιμές εξοπλισμού τηλεμετρίας για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας» του καθηγητή Αθαν. Σφουγγάρη, αν. καθηγητή Διαχείρισης Οικοτόπων και Βιοποικιλότητας. Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Σπύρος Μόσιος, ΠΕ15, Ευθύμιος Γεωργούσης, ΠΕ01, Βασιλική Χατζοπούλου, ΠΕ05 και Βάσω Θώδη, ΠΕ19.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους διοργανωτές του Προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» (Open days) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ευκαιρία της άμεσης επαφής με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και τον υπεύθυνο καθηγητή των Δράσεων διατήρησης βιοποικιλότητας στα αγροτικά οικοσυστήματα, Αθαν. Σφουγγάρη, του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,  για την θερμή υποδοχή και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

university agr 1 university agr 2


Διδακτική επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ? Δραματική Ποίηση οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4 επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος. Εκεί ξεναγήθηκαν από τον κ. Μπάμπη Ιντζεσίογλου της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου.
Οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να περιηγηθούν στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, αλλά συνάμα να πληροφορηθούν την  αρχαία ιστορία του τόπου τους και της ευρύτερης περιοχής του. Έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τη μορφή και τα μέρη του αρχαίου θεάτρου και ανακάλεσαν γνώσεις σε σχέση με την ιστορία, τη μυθολογία και την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων. Φωτογράφησαν το θέατρο και τον περιβάλλοντα χώρο και αξιοποίησαν τις πληροφορίες που συνέλεξαν  συμπληρώνοντας ? σε δεύτερο χρόνο ? φύλλα εργασίας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση θεατρικού αναλογίου από μαθήτριες και τη σκηνική απόδοση επιλεγμένων κειμένων του σχολικού εγχειριδίου (Ελένη του Ευριπίδη), δρώμενα που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους συμμαθητές τους.
Τους μαθητές συνόδευσαν  οι καθηγήτριες του σχολείου μας Πύργου Καλλιόπη ΠΕ02 και Καρακούση Διαμάντω ΠΕ02.

field teaching in ancient theatre of demetrias 5      field teaching in ancient theatre of demetrias 6

field teaching in ancient theatre of demetrias 1       field teaching in ancient theatre of demetrias 2field teaching in ancient theatre of demetrias 4       field teaching in ancient theatre of demetrias 3


Επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου

Οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου (Γ2) του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 17-3-2014 την έκθεση έργων του διακεκριμένου καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου.
Η ξενάγηση έγινε από τη ζωγράφο Έλενα Νικηφόρου. Παράλληλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εργαστήριο ζωγραφικής του Πολιτιστικού Κέντρου. Τους μαθητές συνόδευσε ο Ευθύμιος Γεωργούσης.

ekthesi     ekthesi 3


Διδακτική Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 το Σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄τάξης στη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συμμετοχής στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Την Τετάρτη 19/02 ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το βράχο της Ακρόπολης. Είδαν από κοντά τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο και γνώρισαν ακόμα καλύτερα την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.
Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Ευθύμιος Γεωργούσης και συνοδοί οι: Ευθυμία Καπλάνη, Αθανάσιος Πιτσάβας και Μαρία Λαγού.

Vouli 2014

Vouli 2014 2


Σχολικό έτος: 2012-2013

Επίσκεψη στο Λιμάνι του Βόλου
Την Τετάρτη 24 Απριλίου η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λιμάνι του Βόλου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευτυχισμένος αυτός που σαν τον Οδυσσέα ταξίδεψε στα λιμάνια της Μεσογείου: το λιμάνι του Βόλου».
Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Α. Μούρτζη, ΠΕ02, Ειρήνη Καλιοντζή, ΠΕ03 και Ελένη Λαβδογιάννη, ΠΕ03.


Επίσκεψη στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Την Τρίτη 23 Απριλίου οι μαθητές της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Αλεξάνδρα Μούρτζη και Πέτρος Καμάρας.


Εκπαιδευτική Επίσκεψη Περιβαλλοντικής Ομάδας στη Θεσσαλονίκη
Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 η Περιβαλλοντική Ομάδα της Γ΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευτυχισμένος αυτός που σαν τον Οδυσσέα ταξίδεψε στα λιμάνια της Μεσογείου: το λιμάνι του Βόλου». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Λευκό Πύργο και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος εκπαιδευτικοί: Αλεξάνδρα Μούρτζη, ΠΕ02, Μαρία Τσελεπή, ΠΕ17, Ειρήνη Καλιοντζή, ΠΕ03 και Ελένη Λαβδογιάννη, ΠΕ03.


Συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του σχολείου στο Πρόγραμμα:
«To Εκπαιδευτικό Δράμα για την Τοπική Ιστορία»

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 η ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρακολούθησε το πρόγραμμα για τη «Διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας με την αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Δράματος» που υλοποιείται από Γενικά Αρχεία του Κράτους του νομού Μαγνησίας (Μαγνήτων & Σπ. Σπυρίδη).
Οι μαθητές με την καθοδήγηση και εμψύχωση από την ομάδα εργασίας των Αρχείων Ν. Μαγνησίας ενεπλάκησαν, μέσα από οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα (αφηγήσεις, φωτογραφίες κ.ά.), σε μια ενεργητική διαδικασία βίωσης ατομικών και ομαδικών ρόλων ώστε να επιλέξουν στάσεις και συμπεριφορές, να πάρουν αποφάσεις για την επίλυση προβλημάτων – διλημμάτων και να συνδέσουν το θέμα με καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην πραγματική ζωή.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Ευθύμιος Γεωργούσης και Σπυρίδων Μόσιος.

gak2gak3

Gak v1


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας

Την Τρίτη 26-02-2013 πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ τάξης στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & το Μουσείο Τεχνολογίας (Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, Εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Τεχνοπάρκο, Ψηφιακό Πλανητάριο, Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας)στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο προγράμματος του μαθήματος της Τεχνολογίας.

texnoesis 1

texnoesis 2

texnoesis 5texnoesis 3

texnoesis 4

texnoesis 6


Διδακτική επίσκεψη στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Την Τρίτη 26-02-2013 οι μαθητές όλων των τμημάτων της Α? τάξης του σχολείου ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείο Βόλου στο πλαίσιο των μαθημάτων της  Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών.


Διδακτική επίσκεψη στο Μεταξουργείο
Την Τετάρτη 20-02-2013 οι μαθητές των τμημάτων Γ3 και Γ4 επισκέφθηκαν το Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου.


Διδακτική Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων
Τη Δευτέρα 18-02-2013 το Σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄τάξης στη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συμμετοχής στους δημοκρατικούς θεσμούς για τη βελτίωση της ζωής όλων μας. Κυριακή 17  και Δευτέρα 18-02-2013.
Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Ευστάθιος Σαρηστάθης και συνοδοί οι: Κατερίνα Βεκλίδου, Μαρία Λαγού, Βάσω Θώδη και Στέλλα Κολυμένου.

pic1vouli b pic2st b


Διδακτική επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Εγγλεζονήσι»
Την Τρίτη 29-01-2013 οι μαθητές του τμήματος Γ3 πραγματοποίησαν Διδακτική Επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Εγγλεζονήσι» στη Νέα Ιωνία, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας της Γ? Γυμνασίου.


Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Την Πέμπτη 17-01-2013 οι μαθητές του τμήματος Β2 επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσια του μαθήματος Γεωλογίας – Γεωγραφίας της Β΄ Γυμνασίου, διάρκειας δύο διδακτικών ωρών. Την επίσκεψη οργάνωσε και υλοποίησε ο υπεύθυνος καθηγητής του Τμήματος Αποστόλης Ευαγγελιάς.


Εκπαιδευτική – ενημερωτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μακρινίτσας
Την Τρίτη 15-01-2013 οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική – ενημερωτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μακρινίτσας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος: «Υδατικά Οικοσυστήματα & ο κόσμος των πουλιών«. Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Σπύρος Μόσιος, Ευθύμιος Γεωργούσης, και Βασιλική Χατζοπούλου.

Σχολικό έτος 2011-2012