ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-24 

Οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου συνέχισαν και κατά το έτος 2023-24 τις δραστηριότητες που είχαν ξεκινήσει κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Οι μαθητές/τριες του Ομίλου μελέτησαν αρχικά το ηλεκτρονικό βιβλίο ? τουριστικό οδηγό που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ομίλου κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Στη συνέχεια πρότειναν επιπλέον χώρους που θα ήθελαν να επισκεφθούν, να φωτογραφίσουν και να εξερευνήσουν. Ταυτόχρονα ο όμιλός μας δήλωσε συμμετοχή στο Δίκτυο Σχολείων τα οποία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου με θεματικό άξονα: « Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Επιλέξαμε να εκπονήσουμε μια παρουσίαση σε power point στην υποενότητα «Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι». Συγκεκριμένα επιλέξαμε να ασχοληθούμε και να παρουσιάσουμε τον χώρο του παλιού κοιμητηρίου Ταξιαρχών, έναν χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη μας.

Στη συνέχεια ο όμιλός μας δήλωσε συμμετοχή και στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στην έννοια της πολιτειότητας. Για τη συμμετοχή μας σε αυτό το Δίκτυο επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την ενότητα «Τοπικά Μνημεία (Ηρώο, Προτομή, Άγαλμα κ.α.)». Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σε power point το Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Αϊδινίου Μικράς Ασίας.

Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε βιωματικές δράσεις με σκοπό την έρευνα και τη συλλογή πληροφοριών στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου και στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Επίσης επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας, όπου αποκτήσαμε πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών σχετικά με το Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Αϊδινίου Μικράς Ασίας. Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Πολιτισμού συμμετείχαν και σε τρεις επιπλέον διδακτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη των Μηλεών και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου και πήραν μέρος στη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο και στους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως το θέατρο της Επιδαύρου.

Στην παρουσίαση όλων των ομίλων του σχολείου μας στη λήξη του σχολικού έτους ο όμιλος Πολιτισμού παρουσίασε τις δύο αφίσες.

Οι δύο ψηφιακές παρουσιάσεις (power point) παρουσιάστηκαν σε δύο Μαθητικά Συνέδρια:

1) Ο όμιλός μας παρουσίασε με επιτυχία το παραγόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την ψηφιακή παρουσίαση του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών « Ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής», στο (υβριδικό) 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διεξήχθη από 17 – 20 Απριλίου 2024 και διοργανώθηκε από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών.

2) Τα αποτελέσματα και τα παραχθέντα έργα των δράσεων για το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στην έννοια της πολιτειότητας, παρουσιάστηκαν στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου» που διοργανώθηκε στις 29 ? 30 Μαΐου 2024 από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Μέσα από τις δράσεις του Ομίλου επιτεύχθηκαν σχεδόν όλα τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Οι μαθητές/τριες έμαθαν να εξερευνούν χώρους της πόλης μας, να τους φωτογραφίζουν κατάλληλα, να αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τους χώρους αυτούς και να τις αξιολογούν, να κατασκευάζουν ψηφιακές παρουσιάσεις και αφίσες και όλα αυτά μέσα από γόνιμη ομαδική συνεργασία. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ήταν σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων του Ομίλου καθοδηγητικός, ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός, επιτρέποντας στους μαθητές/τριες την αυτονομία και τη λήψη πρωτοβουλιών.

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23 

Οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου επισκέφθηκαν, περιηγήθηκαν και φωτογράφισαν περιοχές γύρω από το σχολείο μας (πάρκα, κτήρια, πλατείες, μνημεία, ιερούς ναούς) και  ήρθαν σε άμεση επαφή με στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της πόλης μας. Ανακάλυψαν μέρη που δε γνώριζαν, εξερεύνησαν με διεισδυτική ματιά τα γνωστά τους μέρη και αναζήτησαν μόνοι τους πληροφορίες για όλες τις περιοχές που επισκεφθήκαμε.

Οι μαθητές/τριες έμαθαν να εντοπίζουν τοποθεσίες της πόλης μας, να τις φωτογραφίζουν κατάλληλα, να αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τους χώρους αυτούς και να τις αξιολογούν, να κατασκευάζουν ψηφιακές παρουσιάσεις και όλα αυτά μέσα από γόνιμη ομαδική συνεργασία.

Το πολιτιστικό άλσος  «Ανδρέας Βαλαχής», γνωστό ως Ελικοδρόμιο, ο ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,  η Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, και το παλαιό Κοιμητήριο, έναν χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη μας αποτέλεσαν τις τοποθεσίες που επισκέφτηκαν οι μαθητές/τριες του Ομίλου.

Μετά από κάθε διδακτική επίσκεψη-εξερεύνηση οι μαθητές/τριες του Ομίλου επεξεργάζονταν το φωτογραφικό υλικό και αναζητούσαν πληροφορίες για τον χώρο που είχαμε επισκεφθεί κάθε φορά. Στη συνέχεια κατασκεύασαν εργαζόμενοι σε μικρές ομάδες μικρές ψηφιακές παρουσιάσεις με το λογισμικό power point της Microsoft για το σχολικό μας συγκρότημα και για το Ελικοδρόμιο. Για την εκπόνηση της τελικής ομαδικής εργασίας συνεργάστηκαν όλοι οι μαθητές/τριες και με τις φωτογραφίες τους και τις αντίστοιχες πληροφορίες δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ? τουριστικό οδηγό.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους που περιλαμβάνει η τελική ομαδική εργασία, δηλαδή ο τουριστικός οδηγός, οι μαθητές/τριες του Ομίλου Πολιτισμού συμμετείχαν και σε τρεις επιπλέον διδακτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το «Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»  και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Παπαποστόλου Βασιλική ΠΕ06 και Θώδη Βασιλική ΠΕ86.

Ψηφιακό υλικό του ομίλου:

  • ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το τουριστικό οδηγό (σε μορφή .pdf) των μαθητών/τριών του Ομίλου.
  • ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ με το παχνίδι θησαυρού που έγινε σε συνεργασία με τον Όμιλο Ψηφιακής Αφήγησης