Καινοτομίες στην εκπαίδευση: ψηφιακή αφήγηση και τεχνητή νοημοσύνη.
Δύο πολυχρηστικά εργαλεία στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών. Μαθητές/τριες σε ρόλο δασκάλου.
Φιλοξενήσαμε σήμερα στο Σχολικό Συγκρότημα των Πειραματικών Σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας, το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ? Πειραματικό και το 1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, το 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο Βόλο (Digital Festival Volos). Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Μαγνήτων Κιβωτό. Περίπου 200 μαθητές/τριες από σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας πέρασαν τις πόρτες του σχολικού συγκροτήματος με στόχο να παρουσιάσουν τις ψηφιακές τους δημιουργίες, να έρθουν σε επαφή έργα και δραστηριότητες άλλων παιδιών και να παρακολουθήσουν τα προσφερόμενα παράλληλα εργαστήρια, τα οποία είχαν οργανωθεί αποκλειστικά για την υποστήριξη του Φεστιβάλ.
Ένα από τα προσφερόμενα εργαστήρια για μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων ήταν και το δικό μας, το εργαστήριο Ψηφιακής Αφήγησης και Δημιουργίας Comic. Ο Όμιλος Ψηφιακής Αφήγησης «Έναν μύθο θα σας πω..» του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ? Πειραματικού διανύει τον 3ο χρόνο λειτουργίας του και εμψυχώνεται από τις καθηγήτριες του σχολείου Βάσω Βούλγαρη, Υπ/ντρια-Πληροφορικής και Σοφία Ζάχου, Γαλλικής Φιλολογίας. Οι μαθητές/τριες του ομίλου φιλοξένησαν με χαρά στο χώρο τους τα μικρότερα παιδιά και αποτέλεσαν τους εμψυχωτές του εργαστηρίου λειτουργώντας σε ρόλο δασκάλου, αφού προηγουμένως είχαν οργανώσει πλήρως τη δομή και τη διεξαγωγή του και είχαν μοιράζει ρόλους και διδακτικά αντικείμενα. Κάλεσαν τα φιλοξενούμενα παιδιά να σκεφτούν μία ιδέα που θα ήθελαν να αφηγηθούν και να της δώσουν ζωή και τους καθοδήγησαν να δημιουργήσουν μέσα από εργαλεία Web 2.0 τις δικές τους ψηφιακές ιστορίες ως εξής: αρχικά παρουσίασαν ένα εργαλείο δημιουργίας ρεαλιστικών εικόνων με τη χρήση γραπτού λόγου και τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να φτιάξουν εικόνες που θα αποτελούσαν κομμάτια της ιστορίας τους. Έπειτα παρουσίασαν εργαλείο δημιουργίας βίντεο στο οποίο συμπεριέλαβαν τις εικόνες που κατασκεύασαν, ντύνοντάς το με λόγο και μουσική. Τέλος, παρουσιάστηκε εργαλείο κατασκευής comic, μορφής ψηφιακού εντύπου εικονογραφημένων σκίτσων αλλά και βίντεο. Οι μαθητές/τριες μας άοκνα και με χαρά μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τους μικρούς επισκέπτες, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και τον ενθουσιασμό τους μέσα από τις απορίες που διατύπωσαν και τις δικές τους δημιουργίες.
Συμμετοχή Ομίλων Ρομποτικής STEAM και Ψηφιακής Αφήγησης στην ημερίδα με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: στην υπηρεσία της ανθρώπινης σκέψης»
Οι Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας Ρομποτική STEAM και Ψηφιακή Αφήγηση: Έναν μύθο θα σας πω συμμετείχαν στη μαθητική ημερίδα με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: στην υπηρεσία της ανθρώπινης σκέψης», η οποία διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης στα Μελισσιάτικα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών Κωνσταντίνο Παναγιώτου και Ευάγελλο Διακουμή και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη της συνεργατικής σχέσης της Τεχνητής Νοημοσύνης ? Artificial Intelligence (AI) με την ανθρώπινη σκέψη, την ανάδειξη επαγγελματικών προκλήσεων του μέλλοντος και την καθοδήγηση των νέων στα συναφή με την Τεχνητή Νοημοσύνη επαγγέλματα.