Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, ομάδα μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου μας παρακολούθησε στο Πορφυρογένειο ’Ιδρυμα Αγριάς την προβολή ταινίας «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο». Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Ζάχου Σοφία ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, Δάγλας Παναγιώτης ΠΕ02 Φιλόλογος και Παπαποστόλου Βασιλική ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός μικρού Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο από 9 μέχρι 13 Νοεμβρίου στην Αγριά. Οι ταινίες που προβλήθηκαν έχουν επιλεγεί από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στην Ελλάδα με αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση, που υλοποιεί εδώ και χρόνια μια σειρά από καινοτόμες δράσεις προσανατολισμένες στο παιδικό και νεανικό κοινό, με επίκεντρο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η επαφή των παιδιών με τον ποιοτικό κινηματογράφο και τη μαγεία της έβδομης τέχνης, η δυνατότητα να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής άλλων παιδιών από διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, κουλτούρα και συνθήκες διαβίωσης και να  βιώσουν συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από τη δική τους καθημερινότητα. Οι επιλογές των ταινιών που προβλήθηκαν  έχουν ως επίκεντρο την παιδική ηλικία και πραγματεύονται με ειλικρίνεια και ευαίσθητη καλλιτεχνική ματιά τους προβληματισμούς, τα οράματα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες της. Οι ταινίες συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία που παρακολούθησαν τις προβολές.

Την επιμέλεια του προγράμματος και την επιλογή των ταινιών έχει κάνει η  παιδαγωγός Σταυρούλα Μαστρογιάννη, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου Κώστα Κορρέ. Συνδιοργανωτής της δράσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.